آيا سفيدكردن دندان با راهكارهاي خانگي كار درستي است؟

هر آنچه لازم است در مورد سفيد كردن دندان‌ها در خانه بدانيم
آيا سفيدكردن دندان با راهكارهاي خانگي كار درستي است؟

دندانپزشكي ديجيتال

تبيان

امروزه خيلي از افراد به دنبال راه‌هايي براي سفيد و درخشان كردن دندآن‌ها و داشتن لبخندي جذاب‌تر هستند تا اعتمادبه‌نفس و زيبايي خود را افزايش دهند. هرچند روش‌هاي دندانپزشكي خاصي براي رسيدن به اين منظور وجود دارد؛ اما برخي افراد ترجيح مي‌دهند با راهكارهاي خانگي دندآن‌هاي خود را سفيد كنند.

 

سفيد كردن دندان ها در خانه
ابتدا اين را بدانيد كه رنگ طبيعي دندان‌ها كاملاً سفيد نيست، بلكه سفيد متمايل به زرد يا سفيد متمايل به خاكستري است. ميناي دندان كه بيروني‌ترين لايهٔ آن است و از سطح دندان محافظت مي‌كند، شفاف بوده و عاج زير آن را نشان مي‌دهد.

اما بعضي از عادت‌هاي زندگي روزمره مي‌توانند دندان‌ها را تيره يا لكه‌دار كنند. نوشيدن قهوه، سيگاركشيدن، مصرف برخي از داروها و حتي گذشت عمر مي‌تواند ظاهر دندان‌هاي ما را تغيير دهد. امروزه يك لبخند با دندان‌هاي سفيد و درخشان، نشان‌دهندهٔ دهان و دندان سالم، ظاهر زيباتر، اعتمادبه‌نفس بالاتر در روابط اجتماعي و حتي موقعيت بهتر شغلي است. سفيدكردن دندان يك رويكرد مربوط به دندانپزشكي است كه لكه‌ها را از روي دندان‌ها پاك كرده و سايه‌هاي رنگ دندان‌ها را روشن‌تر مي‌كند تا دندان‌ها سفيد و درخشان ديده شوند.
باتوجه‌به مهم‌تر شدن داشتن دندان‌هاي سفيد و درخشان، اين روزها روش‌هاي خانگي زيادي براي رسيدن به اين هدف ارائه مي‌شوند. در اين مطلب سعي داريم درمورد خطرات احتمالي و معايب اين روش‌ها با شما صحبت كنيم.

چگونه در خانه دندان‌ها را سفيد كنيم؟
امروزه محصولات و روش‌هاي خانگي زيادي براي سفيدكردن دندان‌ها ارائه مي‌شود. اينكه بتوانيد در هر زماني بدون مراجعه به دندانپزشكي و در خانه ظاهر دندان‌هاي خود را بهتر كنيد، ظاهراً جذاب و مطلوب به نظر مي‌رسد. واقعيت اين است كه خيلي از اين روش‌ها براي سفيدكردن دندان، تأييد نشده بوده و مي‌توانند به سلامت دهان و دندان آسيب بزنند.

زغال فعال
اين محصول اخيراً بسيار معروف شده، خصوصاً در وب‌سايت‌ها و صفحات زيبايي كه زغال فعال را براي سفيدكردن دندان‌ها توصيه مي‌كنند. اما واقعيت اين است كه شواهدي وجود ندارد كه نشان بدهد زغال فعال به طور مؤثر مي‌تواند دندان‌ها را سفيد كند.
زغال فعال در واقع ماده‌اي بسيار فرساينده است كه ميناي دندان را كه لايهٔ محافظ و سطحي‌ترين لايهٔ دندان است از بين مي‌برد. قدرت سابندگي زغال فعال تا حدي است كه مي‌تواند عاج دندان را بدون محافظ در معرض قرار بدهد. عاج دندان رنگ متمايل‌تري به زرد دارد و به دندان ظاهري زردرنگ مي‌دهد. ضمناً چنين آسيبي به ساختار دندان‌ها مي‌تواند در آن‌ها حساسيت ايجاد كند.
يك دندانپزشك بهترين كسي است كه مي‌تواند مناسب‌ترين راهكار را به شما پيشنهاد بدهد. ضمناً به شيوه‌اي دندان‌ها را سفيد مي‌كند كه آسيبي به سلامت دهان و دندانتان وارد نشود. همچنين يادتان باشد درصورتي‌كه دندان‌هايتان جرم دارند، پوسيدگي در دندان داريد يا لثه‌تان ملتهب است نبايد از هيچ يك از روش‌هاي سفيدكردن دندان استفاده كنيد


جوش‌شيرين
شستن دندان‌ها با جوش‌شيرين نيز راه معروف ديگري براي سفيدكردن دندان‌هاست. جوش شيرين ماده‌اي است كه در خيلي از خميردندان‌ها نيز وجود دارد. اما تاكنون شواهدي مبني بر اينكه جوش شيرين مي‌تواند سطح دندان‌ها را سفيد كند ارائه نشده است. البته برخي مطالعات نشان داده‌اند خميردندان‌هاي حاوي جوش شيرين در مقايسه با خميردندان‌هايي كه اين ماده را در تركيب خود ندارند، بهتر مي‌توانند لكه‌هاي دندان را برطرف كنند.
جوش شيرين نسبتاً سابنده است و مي‌تواند لكه‌هاي روي سطح دندان را محو كند. ضمناً جوش شيرين، اسيديتهٔ محيط دندان را خنثي كرده و جلوي تكثير باكتري‌ها را مي‌گيرد.
از جوش شيرين براي دندان‌ها بايد بااحتياط و دقت استفاده كنيد، چون در غير اين صورت به ميناي دندان آسيب خواهيد زد. استفادهٔ جوش شيرين به طور مستقيم روي دندان توصيه نمي‌شود اما به‌عنوان ماده‌اي در تركيب خميردندان مشكلي ندارد. فراموش نكنيد كه ازبين‌رفتن لكه‌هاي روي دندان اتفاقي نيست كه يك‌شبه روي بدهد بلكه تدريجي است.

هيدروژن پروكسيد
هيدروژن پروكسيد يك عامل سفيدكننده در مطب‌هاي دندانپزشكي است كه به‌عنوان بخشي از روش سفيدكردن دندان به كار مي‌رود. اين محصولات كه توسط دندانپزشك به كار مي‌روند غلظت بالايي دارند كه موجب عملكرد سريع و اثرات فوري مي‌شوند. هيدروژن پروكسيد در تركيبات خميردندان‌هاي سفيدكننده و كيت‌هاي سفيدكنندهٔ دندان وجود دارد.
اما هيچ تحقيق علمي ثابت نكرده كه شستن دندان‌ها با هيدروژن پروكسيد يا آبكشي دهان با اين ماده به‌تنهايي دندان‌ها را سفيد كند. از طرفي ديگر، برخي مطالعات دريافته‌اند خميردندان حاوي هيدروژن پروكسيد در تركيب با محصولات حاوي جوش شيرين نسبت به خميردندان‌هايي كه جوش شيرين ندارند، بهتر دندان‌ها را سفيد مي‌كنند.
از هيدروژن پروكسيد نيز بايد بااحتياط استفاده كنيد. هرچند به نظر مي‌رسد اين ماده با غلظت كم ضرري نداشته باشد اما استفادهٔ زياد از آن مي‌تواند باعث حساس شدن دندان‌ها و تحريك لثه و غشاي موكوس دهان شود. كاربرد مستقيم اين ماده در دهان توصيه نمي‌شود.

برخي از ميوه‌ها
توصيه‌هاي زيادي مبني بر استفاده از ميوه‌ها براي سفيدكردن دندان‌ها در خانه وجود دارد. استفاده از ميوه‌هاي اسيدي مانند پرتقال، ليموترش، سركه يا سركه سيب از اين جهت معروف است. بعضي منابع استفاده از آناناس و انبه و توت‌فرنگي را توصيه كرده‌اند.
يك سري از دستورالعمل‌ها نيز مي‌گويند از عصارهٔ برخي از ميوه‌ها يا سركه استفاده كرده و آن‌ها را روي سطح دندان بگذاريد تا مدتي بمانند. يك توصيهٔ رايج ديگر نيز اين است كه پوست پرتقال، ليموترش يا موز را روي دندان‌ها بماليد.
منطق پشت اين راه‌هاي طبيعي براي سفيدكردن دندان‌ها اين است كه اسيدهاي موجود در اين ميوه‌ها مي‌توانند لكه‌هاي سطح دندان را از بين ببرند؛ اما مانند خيلي از ديگر راهكارهاي خانگي سفيدكردن دندان، اين ميوه‌ها نيز به ميناي دندان و ساختار آن آسيب مي‌زنند. دندان بدون لايهٔ محافظ خود در معرض پوسيدگي و درد و حساس شدن است.

روغن نارگيل
يك روش ديگر براي سفيدكردن دندان‌ها كه زياد توصيه شده شستن دهان با روغن نارگيل است. اين روش در واقع مي‌تواند به ازبين‌بردن باكتري‌هاي دهان كه موجب تشكيل پلاك و زرد شدن دندان‌ها مي‌شوند كمك كند. البته مصرف روغن آفتابگردان و روغن كنجد نيز براي سفيدكردن دندان‌ها توصيه شده است؛ اما روغن نارگيل به دليل مزه و اثراتي كه دارد معروف‌تر است. اسيدلاريك موجود در روغن نارگيل، التهاب را كاهش داده و باكتري‌ها را از بين مي‌برد. خيلي از افراد ادعا مي‌كنند بعد از استفاده از روغن نارگيل، دندان‌هايشان سفيدتر شده است؛ اما اين ادعا پشتوانهٔ علمي ندارد.

محصولات خانگي براي سفيدكردن دندان‌ها
سفيدكردن دندان‌ها در خانه با استفاده از محصولاتي نيز مي‌تواند انجام شود كه مخصوص همين كار ساخته شده‌اند. از اين جهت نوعي محصول سفيدكنندهٔ دندان وجود دارد كه به‌صورت OTC (بدون نياز به نسخه) در داروخانه‌ها به فروش مي‌رسد.

سفيدكننده‌هاي موجود روي پيشخوان داروخانه‌ها
سفيدكننده‌هاي دندان كه به‌صورت OTC در داروخانه‌ها به فروش مي‌رسند محصولاتي هستند كه توسط داروسازها ساخته شده و بدون نسخه قابل‌دسترس‌اند و مي‌توانيد خودتان در خانه از آن‌ها استفاده كنيد. معمولاً اين محصولات دستورالعمل‌هايي دارند كه به شما ياد مي‌دهند چگونه، چه مدت و هرچند وقت يك‌بار آن‌ها را به كار ببريد.
اما سهولت دسترسي و كاربرد اين محصولات مي‌تواند باعث شود زياد از حد از آن‌ها استفاده كنيد و به بافت دندان آسيب بزنيد.

محصولات زير پركاربردترين انواع محصولات خانگي سفيدكنندهٔ دندان هستند:

. خميردندان‌هاي سفيدكننده: خميردنداني با ماده سابنده، هيدروژن پروكسيد و كارباميد است كه روزانه با مسواك استفاده مي‌شود. نتايج استفاده از اين محصول در بلندمدت ظاهر مي‌شود؛ اما استفادهٔ طولاني‌مدت آن مي‌تواند به ميناي دندان و غشاي دهان آسيب بزند.

. دهان‌شويه‌هاي سفيدكنندهٔ دندان: اين محصولات دهان‌شويه‌هايي هستند كه حاوي هيدروژن پروكسيد بوده و براي حذف لكه‌هاي سطح دندان به كار مي‌روند. اثرات اين محصولات بعد از مصرف طولاني‌مدت قابل‌توجه بوده و به اندازهٔ نتيجهٔ ديگر محصولات سفيدكنندهٔ دندان ماندگار نيستند.

. چسب‌هاي سفيدكنندهٔ دندان: اين محصولات نوارهايي چسبنده‌اند كه حاوي ژلي با هيدروژن پروكسيد بوده و روي سطح دندان قرار مي‌گيرند. اين چسب‌ها به مدت توصيه شده در دستورالعمل محصول روي دندان باقي مي‌مانند. اين يكي از روش‌هاي سفيدكردن دندان است كه بهترين نتايج را دارد؛ اما براي پيشگيري از عوارض جانبي بايد دقيقاً طبق دستور عمل كنيد.
بيشتر بخوانيد
نكاتي كه بايد قبل از سفيد كردن دندان‌ها بدانيد
راهكارهاي خانگي براي سفيدكردن دندان‌ها
10 علت بدرنگ شدن دندان‌ها

خطرات سفيدكردن دندان‌ها در خانه
در فرايند سفيدكردن دندان‌ها در خانه، فاكتورهاي زيادي وجود دارند كه مي‌توانند اثرات ناخواسته به جا بگذارند؛ مثلاً عدم دقت كافي در به‌كاربردن محصول، استفادهٔ زياد از حد و بيشتر از ميزان توصيه شده، ماندن محصول روي دندان طولاني‌تر از مدت توصيه شده و خيلي از عوامل ديگر.

تحليل رفتن ميناي دندان
اين بافت محافظ دندان مجدداً ساخته نمي‌شود، بنابراين ازدست‌رفتن آن توسط اسيدها و سابنده‌ها باعث آسيبي غيرقابل‌جبران خواهد شد. دنداني كه ميناي ضعيفي دارد بيشتر مستعد پوسيدگي و حساسيت بوده و زردتر به نظر مي‌رسد.

حساس شدن دندان‌ها
احساس دردناك و ناخوشايندي كه هنگام خوردن چيزي سرد يا گرم تجربه مي‌كنيد مي‌تواند از عوارض معمول بعد از استفاده از روش‌هاي خانگي سفيدكردن دندان‌ها باشد. بيشتر اوقات اين اتفاق بعد از مدتي استفاده از محصولات خانگي سفيدكنندهٔ دندان روي مي‌دهد.

. تحريك لثه‌ها و مخاط دهان
تماس بين مواد سفيدكننده و بافت نرم دهان موجب تحريك مخاط دهان و حتي سوختگي آن مي‌شود.

. مشكلات گوارشي
اگر محصول سفيدكنندهٔ دهان تصادفاً بلعيده شود مي‌تواند مخاط حلق و سيستم گوارش را تحريك كند.

. آسيب به عاج دندان
پروكسيدهاي به‌كاررفته در برخي محصولات سفيدكنندهٔ دندان، كلاژن موجود در عاج دندان را تخريب مي‌كنند.

. آلرژي
برخي از عناصر موجود در محصولات سفيدكنندهٔ دندان ممكن است واكنش‌هاي آلرژيك ايجاد كنند.

. نتايج ناخواسته
اثرات روش‌هاي خانگي سفيدكردن دندان‌ها معمولاً چندان چشمگير نبوده و دوامي هم ندارند.
هرچند سفيد و درخشان كردن دندان‌ها در خانه ممكن است راحت و بي‌ضرر به نظر برسد؛ اما مي‌تواند عوارض ناخواسته به جا بگذارد. به همين دليل بهترين كار اين است كه براي سفيدكردن دندان‌هايتان از دندانپزشك كمك بگيريد.
يك دندانپزشك بهترين كسي است كه مي‌تواند مناسب‌ترين راهكار را به شما پيشنهاد بدهد. ضمناً به شيوه‌اي دندان‌ها را سفيد مي‌كند كه آسيبي به سلامت دهان و دندانتان وارد نشود. همچنين يادتان باشد درصورتي‌كه دندان‌هايتان جرم دارند، پوسيدگي در دندان داريد يا لثه‌تان ملتهب است نبايد از هيچ يك از روش‌هاي سفيدكردن دندان استفاده كنيد.
معمولاً دندانپزشك پيش از شروع سفيدكردن دندان‌ها آن‌ها را با روشي حرفه‌اي پاك‌سازي مي‌كند. با حذف پلاك‌ها و جرم تجمع يافته و لكه‌هاي سطحي، سلامتي و زيبايي دندان‌هايتان بهتر تأمين مي‌شوند.
در نهايت يادتان باشد كه اگر از دهان و دندان‌هايتان به‌خوبي مراقبت كنيد نيازي به سفيدكردن دندان‌ها نخواهيد داشت. روزي سه بار مسواك زدن با خميردندان حاوي فلورايد، استفاده از نخ دندان، داشتن رژيم غذايي سالم، زياد آب نوشيدن و مراجعه منظم به دندانپزشك مي‌تواند روشي ساده و بي‌ضرر براي داشتن دندان‌هايي سفيد و درخشان و لبخندي زيبا باشد.

بهترين متخصص زنان و زايمان تهران

 

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.